Впровадження компетентнісного підходу до формування змісту та організації освітнього процесу на уроці виробничого навчання

25.02.2020
16

25 лютого 2020 року відповідно до плану роботи методичної комісії педагогічних працівників з професії кухар, кондитер майстер виробничого навчання           Гладун Г.М. у групі № 24 а провела відкритий урок з виробничого навчання на тему «Приготування пісочного тіста та виробів з нього: пирогів відкритих, закритих, напіввідкритих».

Мета уроку: формувати умінь та навиків приготування пісочних пирогів різних видів; розвивати вміння застосовувати знання у практиці при вирішенні виробничих ситуацій.
На уроці впроваджений компетентнісний підхід до формування змісту та організації освітнього процесу, який зорієнтований на практичні результати, досвід особистої діяльності, вироблення ставлень, що зумовлює принципові зміни в організації навчання, яке стає спрямованим на розвиток конкретних цінностей і життєво необхідних знань і умінь учнів. Вступний інструктаж проведено у вигляді гри між двома командами «Веселий кухар» і «Кмітливий кухар». Майстер виробничого навчання використала інтерактивні методи навчання: «Брейн-ринг», «Заверши речення», «Знайди свій ряд», «Чорний глечик», що активізувало процес засвоєння знань, навичок і умінь учнів.   
При показі нових прийомів роботи було звернуто увагу на те, як зробити так, щоб пісочне тісто вийшло ідеальним за смаком і консистенцією та особливості формування пирогів закритих, відкритих та напіввідкритих. Майстер виробничого навчання поділилася з учнями простими секретами з власного досвіду як правильно приготувати пісочне тісто. При повторі учнями нових прийомів роботи виникали проблемні ситуації, які вимагали аналізу та швидкого вирішення.
Максимальна наближеність до реальної і практичної діяльності кваліфікованих робітників досягалася шляхом використання на поточному інструктажі виробничі ситуації. Учні самостійно оволодівають знаннями і вміннями у процесі активної розумової і практичної діяльності з визначення недоліків у приготуванні пісочних пирогів та причини їх виникнення.
  
Урок проведений на хорошому рівні і мети досягнуто.