Тиждень кухаря, кондитера

05.12.2021
16

  Затребуваність професії  кондитера на сьогоднішній день досить  висока і стабільна не лише в нашій країні, але й  за її межами. Без сумніву, жодне свято неможливо навіть уявити без торта чи солодкої випічки.

Створювати апетитну красу  для споживачів – непросте заняття. Воно потребує креативності, акуратності, художнього смаку, тобто, справжнього професіоналізму.

Свідченням того,  що учні, які навчаються за професією кухар, кондитер в нашому закладі освіти, прагнуть  бути  майстрами своєї справи, стала виставка-продаж «Солодкий ярмарок», що відбулась у перший день професійного тижня. 

Під керівництвом своїх наставників – майстрів виробничого навчання, учні показали не лише вміння смачно готувати, а й творчо підійшли до оформлення та подачі готових кондитерських виробів.

Відвідувачам сподобалась виставка-продаж, бо кожен мав можливість придбати щось смачненьке.

30 листопада, другого дня професійного тижня, проведено майстер-клас із приготування страв з морепродуктів, а саме «Креветки темпура». Ця тема не включена у навчальну програму, тому і учням, і педагогам було цікаво побачити таке  практичне заняття. Вчив майстерності приготування цікавої страви японської кухні, шеф-кухар ресторану «Фердинанд» Міщенко І.І., учасник шоу «Майстер-шеф».

Під час майстер-класу учні побачили первинну обробку креветок та сам процес  приготування і оформлення страви.  Шеф-кухар ресторану «Фердинанд» Ігор Міщенко має чималий досвід у роботі в цьому напрямі. Він поділився цікавими професійними секретами з використання сучасних новітніх технологій. 

Учасники заходу із задоволенням оцінили страву на дегустації, отримали корисну, цікаву інформацію й велику порцію натхнення на кулінарні подвиги.

 1 грудня, третього дня професійного тижня майстер-класи проводили здобувачі освіти випускних груп із приготування фірмових страв регіону. Майбутні випускники готували м’ясну страву «Антрекот», «Курячі рулети в беконі», стейк із яловичини з буряковим п’юре, салат «Sea-боул» з морепродуктами.

Здобувачі освіти молодших курсів мали можливість побачити нові технології та техніки кулінарного мистецтва. У захоплюючій атмосфері приготування страв час промайнув непомітно. Після завершення майстер-класу всі смакували приготовлені шедеври.

Четвертий день професійного тижня також був насичений різними заходами. Відкритий онлайн-урок із виробничого навчання на тему «Приготування страв і гарнірів з смажених овочів», у групі №14Т провела майстер виробничого навчання Олеся Вачиля.

 

Метою уроку було сформувати у здобувачів освіти уміння з приготування страв із смажених овочів основним способом, у фритюрі, смажених виробів з овочів.

Актуалізацію знань здобувачів освіти вивченого теоретичного матеріалу майстер в/н провела у формі гри «Хто швидше».  Загальні правила смаження овочів Олеся Юріївна нагадала учням, використовуючи проблемні запитання. Практичний показ смаження овочів різними способами здобувачі освіти побачили, переглянувши відео, раніше змонтоване майстром виробничого навчання.

Згідно інструкційних карток практичні завдання здобувачі освіти виконували вдома, знімаючи відеофрагменти процесу своєї роботи. Оцінювання здобувачів освіти проведено майстром виробничого навчання, враховуючи їх активність на вступному інструктажі та аналіз виконаних практичних робіт згідно перегляду відеозаписів.

Така форма проведення уроку показала достатню якість навчання з відпрацюванням навичок самостійної роботи. Впевненість у своїх можливостях допомогла здобувачам освіти створити обстановку творчості, співпраці з майстром в/н дистанційно. 

Цього ж дня у закладі освіти відбулася зустріч із представниками ВПС  «Свалявський технічний фаховий коледж НУХТ:

 

– презентація «Ароматичні таємниці кави та правильна випічка до неї»;

– майстер-клас із приготування «Штрудель по – віденськи»;

– круглий стіл «Успішна кар’єра: види та шляхи досягнення».

Завершився тиждень з професії кухар, кондитер святковою лінійкою. Здобувачі освіти ознайомили всіх присутніх  з історією виникнення даної професії, важливістю професії у суспільстві. Своїм виступом майбутні кухарі намагались розвивати прагнення бути кращим у своїй професії; виховувати любов до обраної професії. Кулінар, кухар, пекар – це не просто професії, це мистецтво. 

Здобувачі освіти інших професій охоче брали участь у цікавих іграх проведених під час лінійки. Закінчилась лінійка врученням смаколиків всім здобувачам освіти центру, приготованих учасниками гуртка «Кондитерське мистецтво».