Професія кухар, кондитер – джерело вічного натхнення!

09.12.2019
14

Професійний тиждень – це одна із форм роботи, що містить цілеспрямовану, колективну, індивідуальну, практичну діяльність педагогів, спрямовану на підвищення якості навчання, професійної підготовки й розвитку творчої діяльності учнів.


Цикл заходів, проведених у межах професійного тижня, спрямований на поглиблення взаємозв’язків між теоретичними знаннями й практичними навичками учнів. Колективна методична робота майстрів виробничого навчання й викладачів професійного напрямку є найбільш ефективною. Доказом цьому є тиждень професії кухар, кондитер, який пройшов у ДНЗ «Мукачівський центр професійно-технічної освіти» з 02 по 06 грудня.

Відкриття тижня розпочалося з виставки- продажу кондитерських виробів. На виставці учні продемонстрували широкий асортимент кондитерських виробів виготовлених своїми руками.Всі бажаючі мали можливість попробувати учнівський шедевр булочок та пиріжків з різними начинками. Випічку разом з чаєм скуштували миттєво, а аромат тримався ще довго.

3 грудня, майстер виробничого навчання Бойко І.І. провела відкритий урок у групі №34а на тему «Нарізання овочів складними формами. Складання композицій». Метою уроку було сформувати складні уміння та навички учнів з нарізання овочів для складання композицій. На уроці розкрита цікава тема «Карвінг», (мистецтво фігурного нарізання), підібрані такі методи й прийоми (інтерактивні методи навчання, «Незакінчене речення», «Чорна скринька», «Бліцопитування», майстер-клас, пошуковий метод), які розвивають активність, творчість, креативність учнів, вміння й навички у вирізанні.

На уроці учні дізналися про те, що для того, щоб страва виглядала привабливо та дорого, овочі нарізають складною формою нарізання. При оформленні страв використовують симетрію, асиметрію, гармонійні кольорові контрасти, повторення та чергування елементів в композиції.
Вдало підібрана кольорова гамма збуджує апетит, сприяє засвоєнню їжі, але треба пам’ятати, що основне правило – це поєднання продуктів за смаком.
Присутні колеги на уроці ознайомилися з досвідом майстра виробничого навчання із використанням проектних технологій спрямованих на самовираження учнів. Урок пройшов на високому рівні.
4 грудня проведено спільний благодійний захід, присвячений Міжнародному дню людей з інвалідністю (майстер-класи учнів центру для вихованців Обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями). У рамках заходу проведено:
– урок виробничого навчання за участю осіб з особливими потребами на тему «Прості форми нарізання овочів»;
– солодкий стіл для вихованців реабілітаційного центру;
– концертна програма «Від серця до серця».
Учні та педагогічні працівники «смачної» професії подарували глядачам приємні, позитивні відчуття професійного свята та гарний настрій.
5 грудня з метою профорієнтаційної роботи проведено день відкритих дверей для учнів-випускників 9-х класів м. Мукачева та Мукачівського району.Учні з професії кухар, кондитер продемонстрували зацікавленість до цієї професії показом різних майстер-класів: «Ребра запечені з картоплею по – американськи з гранатовим соусом», «Філе качки під мандариновим соусом», «Куряча грудинка в прошуто», «Індичка фарширована з овочами», торт «Святковий», торт «Святковий «Баунті», «Суші-роли».
Завершився тиждень участю педагогів у семінарі- практикумі у рамках короткострокового підвищення кваліфікації на базі ресторану «Бульвар». Педагоги обговорили нові вимоги до професійної підготовки учнів з урахуванням перспектив розвитку виробництва сфери послуг та переглянули майстер-класи: «Приготування каре – новозеландського ягняти з овочами альденте та соусом деміглас», «Тартар з лосося з гуакамоле», приготування десерту «Фондан».

Професійний тиждень пройшов на високому рівні. Бажаємо нашим педагогам та учням подальших успіхів у професійній справі.