Формування практичних навичок роботи майбутніми кухарями на уроках виробничого навчання

28.11.2023
137

Професія кухаря — дуже творча та цікава для тих, хто любить частувати інших смачними стравами та вигадувати нові мікси і смаки.

Щоб стати професійним кухарем, необхідно мати професійну освіту. Хоч деякі заклади громадського харчування беруть на роботу неосвічених кухарів без досвіду. Але за таких умов доведеться починати з найважчої роботи у цеху, де заготовляють продукти.

Слід сказати, що навчаючись у нашому закладі здобувачі освіти з професії кухар, кондитер не тільки формують свої практичні навички роботи, а й вчаться розробляти інструкційно-технологічні  карти приготування  страв, виховують у собі відповідальність за миття та підготовку продуктів, чистоту на кухні та дотримування санітарних норм, сервірування страв.

На уроці виробничого навчання «Механічна кулінарна обробка риби з лускою» у групі першого курсу №14 під керівництвом майстра в/н Медянки В.М. майбутні кухарі вивчають процес обробки риби, який складається з таких операцій: розморожування мороженої риби, очищення луски, видалення плавників, зябер, очей, нутрощів та промивання риби.

Майстер виробничого навчання намагається передати свій професійний досвід учням, а саме вміння своєчасно розпізнати відхилення від технологічного процесу за незначними візуальними чи запаховими ознаками; вміння з одного погляду розпізнати якість та рівень свіжості продуктів; любов до приготування страв та бажання вчитися новому.