Тиждень з професії кухар, кондитер
У період з 12 по 16 лютого 2024р. у закладі освіти проходив тиждень професії кухар, кондитер. Мета проведення тижня – ознайомлення здобувачів освіти та педагогів з новими технологіями в області кулінарії, розвиток у майбутніх кухарів професійних якостей, виховання інтересу та поваги до обраної професії.
Цикл заходів, запланованих у межах професійного тижня, спрямований на:
- надавання можливості здобувачам освіти для самовираження, як особистості;
- поглиблення взаємозв’язків між теоретичними знаннями й виробничим навчанням, що є можливим шляхом їхнього вдосконалення;
- ознайомлення здобувачів освіти та педагогів з новими технологіями в області кулінарії;
- розвиток у майбутніх кухарів професійних якостей, виховання інтересу та поваги до обраної професії.
Програма тижня передбачала проведення олімпіад, конкурсів професійної майстерності та онлайн гри на платформі Kahoot на тему «Сучасна українська кухня».
У понеділок відбулась олімпіада з предмету «Технологія приготування їжі з основами товарознавства». Підготували викладачі спецдисциплін Наталія Елек та Марія Миток.
Метою проведення олімпіади є виявлення обдарованих здобувачів освіти, розвиток і реалізація здібностей, стимулювання творчої праці вихованців та педагогічних працівників, підвищення якості підготовки майбутніх фахівців, активізація навчально-пізнавальної діяльності здобувачів освіти, системне вдосконалення навчального процесу.
У вівторок у групах №24а, 24б була проведена олімпіада з предмету «Технологія приготування борошняних кондитерських виробів з основами товарознавства». Підготували викладачі спецдисциплін Марія Миток та Мар’яна Береш.
У середу в групах №24а, 24б, 34а, 34б проведено конкурс професійної майстерності на звання «Кращий з професії кухар». Мета конкурсу – перевірка фахових знань теоретичної, професійно – практичної підготовки, вдосконалення професійних навичок, застосування новітніх технологій.
Конкурсні завдання складались з теоретичного та практичного турів. Учасники успішно справились із виконанням тестових завдань та перейшли до практичної частини.
В практичному турі конкурсанти готували по 2 страви: Котлету по – київськи, Панакоту.
Всі учасники справились із завданнями і за підсумками журі призові місця посіли:
- Іван БАБИНЕЦЬ – І місце (142,5 бала);
- Богдана ТЕРПАЙ – ІІ місце (137 балів);
- Микола МАРУШКА – ІІІ місце (131 бал).
Вітаємо переможців та бажаємо успіхів у II Всеукраїнському конкурсі фахової майстерності.
У четвер проведено конкурс професійної майстерності на звання «Кращий з професії кухар» серед здобувачів освіти перших курсів в групах №14, 14т.
Програма конкурсу передбачала перевірку професійно-теоретичних знань зі спеціальних дисциплін та виконання практичного завдання, а саме приготування сирника.
Метою Конкурсу було дати можливість молодим та амбітним здобувачам освіти показати свою майстерність і набуті під час навчання навички, здобути новий досвід та отримати конструктивні поради від справжніх професіоналів кулінарної справи.
За результатами конкурсу, відповідно до рішення журі, переможцями стали:
- Карина МАСАЛОВИЧ – І місце (69 балів);
- Богдана ПЕТРИШИНЕЦЬ – ІІ місце (66 балів);
- Марія САК – ІІІ місце (65 балів).
Випробування для здобувачів освіти виявились цікавими і не залишили їх без позитивних вражень і нового досвіду. А також такі конкурси виявляють помилки, які потрібно враховувати при набутті навичок майбутнього кваліфікованого робітника.
Захоплення, інтерес, зацікавленість з вивчення своєї професії здобувачі освіти показали також при участі в онлайн грі на платформі Kahoot на тему «Сучасна українська кухня», яку провели викладачі спецдисциплін Наталія Елек та Марія Миток.
Отже, проведені в рамках тижня заходи сприяли підвищенню інтересу здобувачів освіти до навчання та усвідомлення ними важливості професії.
Дякуємо всім за активну участь у проведенні тижня. Бажаємо й надалі показувати гарні результати!