Жителі Європи називають його своїм винаходом часів середньовіччя, китайці – своїм.
Розмова йде про пельмені. Спочатку назва цієї страви складалася з двох удмуртських слів – «вухо» (пель) і «хліб» (нянь). Шматочок м’яса, загорнутий в тісто, і справді нагадував вушну раковину людини. Ну, а «пель-нянь» з часом перетворився в пельмень. Жителі Європи називають пельмені своїм винаходом часів середньовіччя, китайці – своїм. Але загальновизнані, ідеальні пельмені – сибірські. Про це та інше учні з професії кухар, кондитер групи №14б дізналися на відкритому уроці 18 квітня 2019 року, який провела майстер виробничого навчання Федотова Є.Є.
Тема уроку «Формування виробів з прісного тіста: пельменів. Вимоги до якості. Відпуск». Тип уроку – урок вдосконалення умінь та формування навичок. Варто відмітити, що відкриті уроки – це скарбничка не тільки обміну педагогічного досвіду, а і пошук додаткової інформації, збагачення знань з історії страви та особливостей їх приготування у різних країнах світу. Крім цього, це можливість формування учнівського колективу при вирішення загальних завдань.
Під час уроку учні навчилися формувати пельмені різними способами: «капелюшок», «кошик», «зірочка», «вузлик», «вісімка», «ракушка», «розочка» та інші. Практично відпрацювали технологію приготування тіста та начинки з фаршу для пельменів. Кращі учні показали майстер-клас на випереджувальне завдання з формування азіатських мантів, равіолів та хін- калі.
Урок пройшов на високому рівні, мету досягне.